We leren allemaal dat je je tenen niet te ver in de beugel mag doen, dat je je benen lang moet houden, dat je schouder/ heup/ hak in één lijn moeten zitten. We leren dat je je handen laag en stil moet houden, we leren een beenhulp te geven. Heel belangrijk allemaal. Dit zijn dingen die je in het zadel doet, tijdens het rijden. Hier wordt vooral in geïnvesteerd.
Maar waarom beginnen we niet op de grond? Daar begint het immers elke dag. Je paard uit de stal of weide halen. Gevolgd door het poetsen, opzadelen, opstappen en na het rijden vindt er weer zo’n heel ritueel plaats van na verzorgen. Als je het heel simpel bekijkt zijn we minstens evenveel tijd kwijt aan het rijden als het verzorgen van je paard. Zelf ben ik gemiddeld 1,5 tot 2 uur per dag met mijn paard bezig. Waarvan ik 45 tot 60 minuten aan het rijden ben en de rest van de tijd spendeer ik dus op de grond en beweeg ik om mijn paard heen. Het is dus minstens zo belangrijk om te investeren in de samenwerking op de grond als in het zadel.
Wat ik ervaar in het opleiden en trainen van mijn eigen paarden en wat ik zie tijdens het coachen van mijn klanten is dat wanneer er meer geïnvesteerd wordt in de samenwerking op de grond er meer ontspanning is in het zadel.
Je kunt het zo zien: als jouw paard door bepaalde handelingen tijdens het poetsen en opzadelen stress ervaart en dit tussendoor niet kwijt kan of kan loslaten, bouwt het zich op. Tijdens het opstappen is er vaak weer een moment van spanning. Als je dan gaat rijden, er gebeurt iets aan de buitenkant van de rijbaan, dan is daar; BAM de (soms heftige) reactie. Het bommetje dat zich vanaf het poetsen aan het opbouwen is, ontploft. Die ontploffing komt dus niet alleen door die trigger aan de buitenkant van de rijbaan maar is mede een opstapeling van alle momenten daarvoor. De spanning heeft zich opgebouwd. Dit maakt dat de reactie groter wordt. Leer je je paard tussendoor te ontladen en krijgt hij daarbij geen spanning meer van jou, het zadel, het hoofdstel of het opstappen dan ben je heel veel voor.
Herken je wat er hierboven staat en wil je weten hoe je spanningen voor kunt zijn? Wil je tips ontvangen over hoe je je paard kan laten ontspannen? Doe een gratis quick scan.