Drie belangrijke dingen om te onthouden als je met je paard aan het werk bent - Tessa Veldt | Trainer en Coach voor mens en paard

Trainer en coach voor mens en paard.

Drie belangrijke dingen om te onthouden als je met je paard aan het werk bent
Drie Belangrijke Dingen Om Te Onthouden Als Je Met Je Paard Aan Het Werk Bent

Vind je het belangrijk dat de training zowel voor je paard als voor jouw zelf goed verloopt? En wil je zoveel mogelijk vanuit ontspanning en vertrouwen samenwerken? Ik heb drie belangrijke punten op een rijtje gezet die ik zelf dagelijks gebruik bij het trainen van mijn eigen paarden en tijdens mijn coaching.

1. Onthoud altijd dat wij ‘roofdier’ zijn en je paard een ‘prooidier’ is.
Je paard is kwetsbaar. Of je het nu wil of niet, alles wat wij doen komt gewoon veel meer binnen bij een paard. Onze bewegingen zijn al snel groots en indringend en kunnen daardoor een grote invloed hebben op jullie samenwerking. Een bewuste lichaamshouding en communicatie kan daardoor heel veel ongemak voorkomen.

2. Wees je bewust van jouw eigen gemoedstoestand.
We hebben het allemaal wel eens dat je niet lekker in je vel zit. Of dat je een drukke dag op school of werk hebt gehad en helemaal op bent aan het einde van de dag. Je paard voelt dit vaak feilloos aan. Door je bewust te zijn van jouw gemoedstoestand, dit gevoel te accepteren en je training daarop aan te passen maakt dat de samenwerking tussen jouw en je paard soepel verloopt. Je maakt op zo’n dag misschien geen grote stappen maar een kleine stap vooruit is dan voldoende.

3. Blijf je paard te alle tijden observeren.
Oftewel; ‘Lees je paard wanneer je met hem aan het werk bent’. Herken de signalen die je paard afgeeft terwijl je hem traint. Hoe draagt hij zijn staart? Hoe kijkt hij uit zijn ogen? Hoe is hij is zijn bovenlijn (wervelkolom)? Laat hij spanning los of bouwt hij spanning op? Briest je paard tijdens de training? Blijf verbanden leggen, hoe vaker je dit doet hoe meer je gaat zien en des te beter leer je je paard kennen. Je leert hem te geven wat hij nodig heeft en gaat zien wanneer hij toe is aan een nieuwe stap.

Ervaar je soms wat ongemak in de samenwerking met je paard? Of vind je het nog niet zo makkelijk om je gevoel te accepteren terwijl je met je paard bezig bent? Heb je moeite bij het herkennen van zijn signalen?
Ontvang persoonlijk advies, tips en feedback. Meld je aan voor een gratis quickscan!